Här hittar du information inom kategorierna Totalstationer, GPS/GNSS, Trimbles programvara och Övrigt. Lär dig mer oavsett om du är nybörjare eller mer erfaren.
En GNSS-mottagare i sig har cirka 2-4 meters precision, för att komma ned till den lägre precisionen som centimeter krävs ett Nätverks RTK-abonnemang. Vanligtvis prenumererar man på tjänsten på en årlig basis. Vill du testa Trimble VRS now? Hör av dig till vår support eller ditt lokala kontor så får du en testlicens.
Trimble® TIP™-tekniken använder en tröghetsmätenhet (IMU) bestående av tre accelerometrar och tre gyroskop. Detta för att ge nödvändig information för att positioneringsmotorn ska kunna exakt bestämma riktning och lutning – och därmed positionen för spetsen på stången i realtid.
Trimble ProPoint ger överlägsen prestanda i jobbiga förhållanden, exempelvis kan du nu mäta med hög precision inne i tät skog. Med banbrytande signalhantering som utnyttjar den senaste utvecklingen inom GNSS-signaler, kan du förvänta dig minst 30% förbättrad mottagning mot tidigare modell Trimble R10.
Klassningen hänvisar till SIS-TS 21143:2016 (Svenska institutet för standarder) med tabellen om totalstationers standardavvikelser. Denna uppdateras med oregelbundna mellanrum. Exempelvis kan vissa projekt kräva att användaren har en totalstation av klass T1 (Trimble S9 0,5’’ DR HP).
KLASS: T1
Användningsområden:
Stommätning för industritillämpning och rörelsekontroller, kontrollmätning av byggnadsverk med särskilt höga krav.
Medelfel i riktning (1 helsats):
0,15 mgon eller 0,5 sekund
Medelfel i vertikalvinkel (1 helsats):
0,15 mgon eller 0,5 sekund
Medelfel i längd:
1 mm + 1 ppm
KLASS: T2
Användningsområden:
Stommätning för väg- och järnvägsprojekt. Detalj- och kontrollmätning av spåranläggning, bro- och tunnelkonstruktioner och byggnadsverk.
Medelfel i riktning (1 helsats):
0,3 mgon eller 1 sekund
Medelfel i vertikalvinkel (1 helsats):
0,3 mgon eller 1 sekund
Medelfel i längd:
1 mm + 2 ppm
KLASS: T3
Användningsområde:
Övrig stommätning. Detaljmätning för väg och övriga byggnadsverk. Kontrollmätning av övriga anläggning och konstbyggnader. Detaljmätning inom detaljplanelagda områden.
Medelfel i riktning (1 helsats):
0,6 mgon eller 2 sekunder
Medelfel i vertikalvinkel (1 helsats):
0,6 mgon eller 2 sekunder
Medelfel i längd:
2 mm + 3 ppm
KLASS: T4
Användningsområde:
Övrig detaljmätning
Medelfel i riktning (1 helsats):
2 mgon eller 5 sekunder
Medelfel i vertikalvinkel (1 helsats):
2 mgon eller 5 sekunder
Medelfel i längd:
5 mm + 5 ppm
Vi rekommenderar att du har en geodetisk utbildning. I dagens läge är det enkelt för en tekniskt intresserad person att förstå hur en totalstation fungerar. Vi rekommenderar att du genomgår en grundutbildning hos Trimtec för att uppnå maximalt utnyttjande av totalstationen. Kontakta oss för att boka en grundutbildning.
Kom ihåg att välja precision på instrument efter ändamål och även framtida behov. Fundera även på om totalstationen ska kunna skanna och i så fall vilken hastighet? Vill du ha integrerad kamera? Kontakta oss på Trimtec så blir du guidad rätt.
Totalstationer används inom lantmäteri för exempelvis gränsmarkering av tomter, inom byggen av tunnel, bro eller hus. Även vid monitorering av rörelser och för att avgöra vart ledningar i marken finns.
Totalstationer används när mätning med hög lokal precision önskas, exempelvis inom bygg, lantmäteri och anläggning. Den kan också användas för att:
Specialanpassade totalstationer kan även användas för maskinstyrning.
En totalstation mäter vinklar och avstånd för att tillhandahålla exakta mätningar vid byggprojekt eller lantmäteri. En horisontalaxel samt en vertikalaxel visar riktning, där en inbyggd längdmätare mäter avstånden.
Beräkningen av koordinaterna involverar formler relaterade till trigonometri och triangulering. Koordinaterna för de inmätta detaljerna, som kan vara vägkanter eller hus, används senare till exempelvis kartor.
En totalstation är ett elektroniskt mätinstrument som består av en vinkelmätare och en elektronisk avståndsmätare. Totalstationen mäter vinklar, längd och avstånd, och används ofta i t.ex. byggprojekt och lantmäteri. När man mäter med en totalstation utgår man från ett befintligt koordinatsystem och fasta referenspunkter, en så kallad fixpunkt.
Via Trimble Link och Trimble Data Transfer har du stora möjligheter att direkt kommunicera med din tredjepartprogramvara. De allra flesta programvaror kan idag direkt importera Trimble JobXML (*.JXL) direkt, ett standardformat du kan exportera ur Trimble Access.
Samtidigt kan man alltid direkt ur Trimble Access exportera en mängd olika format, färdiga format du kan lägga och exportera ut kan du se här*. Du kan även beställa anpassade exportmallar om det önskas, kontakta ditt lokala Trimtec-kontor eller Trimtec’s support så får du hjälp.
*placera din exportmall i din system-filer-katalog i Trimble Access via utforskaren.
Tanken är att när en ny fältdator släpps ska den fungera med din gamla utrustning så att du inte behöver byta ut alla delar. Använder du totalstation (exempelvis Trimble S3/S5/S6/S7/S8/S9/SX10) är de båda kompatibla
Om du däremot använder GNSS, rekommenderar vi att du hör av dig till vår support eller service, men modeller som Trimble R10/R10-2/R8s/R8-4 eller nyare fungerar fint.
Ett aktivt prisma är ett prisma med aktiva dioder som via IR-ljus gör att man får en säker låsning på prismat, och inte andra reflekterande objekt.
Ett aktivt prisma är exempelvis Trimble Active Track 360 eller Multi Track Target.
Vi rekommenderar att du lämnar in din utrustning en gång per år för att säkerhetsställa att utrustningen mäter korrekt, är tät och har de senaste versionerna av programvaror/mjukvaror.
Trimtec har en stor uthyrningsverksamhet där instrument byts ut kontinuerligt för att vi ska kunna erbjuda det senaste inom Totalstation, GNSS och fältdatorer. I och med det finns det kontinuerligt begagnade instrument till försäljning, kontakta ditt lokala Trimtec-kontor. Vi hjälper dig och berättar vilka instrument som finns tillgängliga för försäljning, men även vad som kommer bli tillgängligt i närtid.
Beroende var i Sverige du befinner dig behöver du välja rätt zon, Sverige är uppdelat i tolv zoner där man exempelvis i Göteborg nyttjar Zon 12 00, och i Stockholm Zon 18 00.
Läs mer om vilken zon du ska välja när du ska mäta här.
Den vanligaste geoidmodellen som används i Sverige är RH2000 (uppdaterad 2017). Läs mer om andra geoidmodeller och hur det fungerar här.
Trimtec AB är en auktoriserad distributör för Trimbles affärsområde Field systems. Vi säljer och marknadsför Totalstationer, GPS/GNSS, Fältdatorer, Skanner samt Bygglaser. Trimtec finns idag på 6 orter med ca 50 anställda, från Umeå i norr till Malmö i söder, som arbetar med försäljning, support, service och utbildning.
Tveka inte att kontakta vår support eller service.