Som GIS-arkeolog arbetar Sebastian Liahaugen med teknisk planering, utveckling av digitala metoder och stöd för digital dokumentation inom arkeologi. Läs mer om Sebastians arbete och fördelarna han ser med att hyra instrument av Trimtec.
Var arbetar du/vilket bolag?
Lund. Arkeologerna, Statens historiska museer.
Vilken roll har du och vad innebär det i vardagen?
Jag är GIS-arkeolog, vilket innebär att jag jobbar med teknisk planering, utveckling av digitala metoder inom arkeologi och stöd för digital dokumentation. En vanlig dag hjälper jag bland annat till med att planera dokumentationsstrategier för arkeologiska arbeten, rekommenderar vilken teknik, exempelvis vilken typ av GPS och mottagare som bäst lämpar sig för olika typer av arkeologiska arbeten, samt genomför GIS-analyser och gör 3D-modeller. Sen arbetar jag även med att ge support för vårt GIS och dokumentationsprogram Intrasis.
Rollen som GIS-arkeolog är väldigt varierande och utöver det nämnda dagliga arbetet är jag även med och utvecklar digitala metoder för bland annat insamling av arkeologiska data, exempelvis har jag det senaste halvåret arbetat med att skapa ett program för att enkelt registrera undersökta arkeologiska anläggningar i fält genom mobil teknik.
Vad är roligast i ditt arbete?
Vi befinner oss just nu i ett skede där den arkeologiska dokumentationen alltmer går över till att vara digital, till skillnad från tidigare då den var analog. Digital inmätning har varit standard i många år nu, men själva dokumentationen (dvs. beskrivningen) av exempelvis undersökta arkeologiska anläggningar har gjorts med penna och papper.
Det absolut roligaste med mitt arbete är att få vara en drivande del av denna utveckling mot det digitala och att få vara med och utveckla metoder som underlättar, förbättra och tillgängliggör arkeologisk dokumentation.
Hur har utvecklingen sett ut när det gäller användandet av tekniska hjälpmedel inom din bransch?
Utvecklingen av tekniska hjälpmedel har varit fantastisk för vårt arbete. Allt från att utrustningen blivit mer användarvänlig och smidig till att nya funktioner som exempelvis lutningskompensator har bidragit till att tekniken blivit avsevärt mycket bättre för vårt arbete ute i fält.
Utvecklingen av exempelvis surfplattor har också varit av enorm nytta för oss, då vi kan genomföra vår dokumentation rätt in i databaser utan några mellansteg. En annan utveckling som gynnat oss väl är dokumentation genom 3D, att vi kan skanna av ett område och exempelvis ”mäta in” digitalt i efterhand.
Kan du berätta om något projekt som varit särskilt intressant?
Just nu har vi precis avslutat etapp ett av två av en undersökning i Dalköpinge, Trelleborg. Undersökningen är den största arkeologiska undersökning som gjorts i Skåne på många år och består av en yta på nästan 200 000 m2.
Inom området finns lämningar från äldre stenålder fram till slutet av järnåldern. Främst är det lämningar av hus och bebyggelse, men även gravar som undersöks. I skrivande stund har halva området banats av och över 2 100 arkeologiska anläggningar undersökts och dokumenterats.
Det som gör projektet särskilt intressant är att vi har det stora undersökningsområdet och att vi har lämningar från hela förhistorian. Vi kan bland annat se vilka ytor inom området som använts för vissa specifika aktiviteter osv.
Kan du berätta om något projekt som utmärker sig, där ni har använt Trimbles utrustning och hur det har underlättat arbetet?
Vi har inom Västlänkenprojektet undersökt ett antal skeppsvrak. För att dokumentera vraken har vi använt oss av laserskanning med Trimble SX10, för att sedan digitalisera skeppen och dess bevarade plankor, georefererat och klart.
En av anledningarna till att vi skannade skeppsvraken var för att undvika att vraken trampades i sönder vid inmätning. Efter inskanning kunde vi i lugn och ro dokumentera var planka för sig.
Varför väljer du att hyra instrument hos just Trimtec?
Till att börja med har vi ett upphandlat kontrakt med Trimtec. Med det sagt fungerar Trimbles teknik väldigt bra för oss, då den är väldigt flexibel. Den låter oss exempelvis med lätthet mäta in i städer, i skog och i öppna landskap. Flexibilitet vi behöver helt enkelt.
Får du den hjälp du behöver i samband med hyran eller efterarbetet?
Absolut, det fungerar mycket smidigt med att hyra, använda, få support (i de fall det behövs) och återlämna teknik från Trimtec.
På vilket sätt tycker du att det är smidigt att hyra av Trimtec, ge gärna något exempel?
Jag tycker vi har en mycket god relation med Trimtec. Det händer ibland att vi får in ärenden med väldigt kort varsel. Att få tag på utrustning från Trimtec har i de fallen inte varit några problem. Det har löst sig enkelt. I de fallen vi haft teknik som strulat, har vi fått hjälp av Trimtec support.