Jonas Forsebo arbetar som MBK-samordnare på kart- och mätkontoret i Trollhättan Stad, sedan 15 år tillbaka. MBK står för mätning, beräkning och kartering. En stor fördel han ser i sin roll är möjligheten att jobba med ny teknik och här berättar han om hur han jobbar med Trimble SX10 från Trimtec.
Berätta lite om vad du gör i din roll?
- Jag är ute och mäter mycket samt har ansvaret för rutiner, instrument och bilar. Jag försöker även promota och informera om våra tjänster internt. Vi är en del av Samhällsbyggnadsförvaltningen, där det bland annat finns lantmäteri, gatu-parkavdelning samt miljökontor. Vi hjälper även våra mätkollegor på produktions och serviceförvaltningen om behov finns. Vi försöker hitta sätt att hjälpa de andra kontoren.
- För gatu- och parkkontoret gör vi mycket projekteringsinmätningar och relations-inmätningar. Där har vi sett potentialen i framförallt SX10:an som vi köpt av Trimtec. Där kan vi se en fördel med att det samlas in mycket extra information på kort tid. Jämfört med klassisk inmätning kan vi leverera superdata.
Trimble Business Center har också många bra funktioner som att man kan ta fram tvärsektioner i punktmolnet automatiskt, vilket ofta efterfrågas.
- Trimble Clarity använder vi för att visa punktmoln till tredje part, för de som inte har TBC, där ges en tydlig överblick över vilket data som finns och där finns möjligheterna att göra enklare mätningar och lägga in kommentarer.
- Vi gör också relationshandlingar när kommunen har avslutat ett projekt. Det kan vara en ny gata eller ett övergångsställe. Då brukar vi i samband med att vi mäter in det, även göra en skanning. Vid garantibesiktning efter två eller fem år kan man, om det skulle vara något som strular, göra en ny skanning och påvisa att det exempelvis har satt sig. Det ser vi som en bra grej!
Hur kan en vanlig arbetsdag se ut?
- Det är ofta väldigt varierat. Vi utför alla traditionella mätuppdrag som en kommun har. Jag ajourhåller primärkartan, gör utsättningar, inmätningar och gör ledningsmätningar, och mäter också åt lantmäteriet. Jag jobbar också en del med drönare som vi har fått in i verksamheten.
- Det roligaste är kombinationen av mycket jobb utomhus och att jag får jobba med ny teknik. Inom kommunen köper vi in nya instrument och får möjlighet att testa och jobba med ny teknik och nya saker, vilket gör det spännande.
Tycker du att det är mycket som har förändrats de senaste femton åren?
Det har gått framåt jättemycket. Dels tekniken såklart, men även att vi jobbar bredare nu. Att vi kan erbjuda fler tjänster till de olika kontoren och förvaltningarna. Tidigare var det mest utstakningar och inmätningar som vi gjorde, och då var vi i regel ett mätlag om två och två. Nu har det mer gått mot att man är ute själv.
Hur ser du på framtiden?
- Jag ser ju en jättepotential i tekniken. För vår del handlar mycket om att kunna få all information och data tillgänglig och läsbar för dem vi levererar till.
Har du några exempel där SX10 är bra att jobba med?
- Vi har en del sättningsmätningar där vi tidigare har mätt en eller två punkter på broar som har varit kritiska. Vi har kommit fram till nu att vi kör med SX10 och månadsvis skannar av objekten. Resultatet kan man enkelt och snyggt presentera i TBC med de funktioner som finns där. Om någonting skulle börja röra sig kan man lätt se vad det är som har hänt.
- Ett annat roligt projekt var när vi var inne och hjälpte en parkingenjör i ett testprojekt som heter iTree, där kan man räkna på träds ekosystemtjänster. Där kan man beräkna vilken kolsänka varje träd har och hur mycket kol det binder, hur mycket vatten det tar upp och koldioxid m.m.
- Vi har skannat in en liten park, där vi plockat ut efterfrågad data med hög precision och tanken är att det nu ska sättas upp informationsskyltar.
- Det är en enkel mätning för oss men kul att vara involverad i den typen av projekt också.
- Och sen har vi också fastighetsbildning, vi har ett kommunalt lantmäteri här i Trollhättan där vi har hjälpt till med en del 3D-modeller som användas vid 3D fastighetsbildning och då är ju skannern väldigt bra.
- Ett annat intressant uppdrag var ett Vinnova-projekt med bland andra Bil Sweden och Nevs, där vi tittade på att ta fram en testbädd för autonoma fordon. Vi skannade med SX10:an och hade även möjlighet att testa Trimble X7:an vilket gjorde att vi kunde samla in mycket data. Sen processade vi den och levererade modeller som de skulle kunna köra sina simuleringar i, över hur fordonen rör sig med mera.
Mer information
Vill du veta mer om Trimble SX10?
Tveka inte att ta kontakt med oss på Trimtec