Krister Fjägers gick en 4-årig teknisk gymnasieutbildning inom bygg och anläggning och började 1989 på MätPartner i Falun. Under årens lopp har han arbetat med många stora väg- och tunnelbyggen som t ex Svealandsbanan, järnvägen Holmsveden, Södra länken, Törnskogstunneln, Norra länken och Citybanan. Arbetet har i huvudsak handlat om mark-, berg- och betongutsättning.
Idag arbetar Krister på Züblin Scandinavia som ägs av Strabag och sedan 3,5 år tillbaka som mätchef med ett team på fyra personer på Trafikplats Akalla, som är en del av Förbifart Stockholm. Tanken är att han ska vara med i projektet i 1,5 år till.
Krister och de arbetsgivare han har haft har varit kund hos Trimtec och köpt lasrar sedan början på 2000-talet. Mest har han haft kontakt med säljaren Magnus Åberg. Han kommer in till Trimtecs kontor om det blir något fel och ibland för att hämta upp nya lasrar där.
Züblin hyr idag instrument internt från BMTI, som köper lasrar från Trimtecs laserguru Dan Ek i Västerås.
När de ska gjuta i tunneln gör de t ex en grusbädd för bottenplattan och använder sedan tvåfallslasern Spectra UL633N som planlaser när de gjuter betongen för att få rätt höjd. De får väglinjer, profiler och normalsektioner i förväg så de vet hur mycket material som går åt, men behöver veta höjden så det hamnar på rätt nivå.
De använder även Spectra UL633N för att få rätt lutning på den nya vägen som byggs, dvs den behöver luta på ett visst sätt på raksträckor för vattenavrinning och köregenskaper och på ett annat sätt i kurvor.
Rörlasern Spectra DG813 används för att rören ska hamna på rak linje och med rätt fall. Det är viktigt att röret går rakt mellan två brunnar. Man placerar lasern i en redan satt brunn och riktar laserpricken mot en riktkäpp mot en kommande brunn. Vid rörläggning placerar man tavlan i det lagda röret för att justera in det i plan och höjd.
I projektet används även Trimbles totalstation S5.
Under många år har Krister även använt värstinglasern Spectra GL720 och är mycket nöjd med den. Den är tung och rejäl och passar bra på stora anläggningar där det ska vara riktigt stabilt.
Krister tycker att Spectras instrument har gått klockrent, så det är därför han fortsätter använda dem hela tiden, han har helt enkelt inte haft någon anledning att byta. En gång testade han en konkurrent som kändes plastigare, lättare och som inte höll samma krav. Det som är bra med Spectra UL633N är att det är en s.k universallaser, dvs den kan användas som planlaser, lutningslaser, vertikallaser och även som rörlaser.