Arkitekten Mikael Torlöf grundade sin Arkitektfirma Carl M AB för ca 20 år sedan, från början med en annan verksamhet men sedan 2008 renodlat med arkitektur. Under åren har han gått från att rita kök och badrum till att idag arbeta med villor och Östermalmsvåningar, men även större projekt – t. ex. ett flerbostadshus om 60 lägenheter samt en stor industribyggnad på Arlanda. Marknadsföringen består av att nöjda kunder tipsar andra och på så sätt har projekten med tiden blivit allt större.
Som barn tyckte inte Mikael att arkitekt var ett riktigt yrke. Barn ritar ju, hur kan det då vara ett jobb? Men när han i tjugoårsåldern följde med en bekant som höll på att bygga ett fritidshus och fick träffa arkitekten tyckte han att det verkade spännande. Så han bestämde sig för att ändra inriktning på sina studier till arkitektur vid KTH istället.
Första kontakten med Trimtec
För 5-6 år sedan kom Mikael i kontakt med Trimtec. Han hade fått ett uppdrag där underjordiska installationer skulle dokumenteras. Efter en del googlande kom han fram till att punktmoln nog var lösningen, och det slutade med att han hyrde scannern TX8 hos Trimtec. Efter en 15-minuters crash course av Witold på Älvsjömässans parkering var han igång med uppdraget och dokumentationen. ”Witold var oerhört behjälplig med support både via telefon i fält och via mejl vid den efterföljande databearbetningen i Realworks på kontoret.” Mikael upptäckte i och med detta ett nytt verktyg och har sedan dess hyrt scanners av Trimtec.
Först med att hyra nya Trimble X7
Nu är scanningen en naturlig del av arbetsprocessen. Mikael scannar in alla projekt, stora som små. Då har han all data han kan behöva och han hyr även en GPS för att georeferera och få alla höjder och koordinater. Förra året dök scannern Trimble X7 upp och Mikael blev den första som fick chansen att hyra den.
Mikaels upplevelse av Trimble X7 – ett plus att den är liten och smidig
”Fördelen med X7 är att man har tableten med mjukvaran i och jag kan se i realtid om jag har missat någon del. Det är även ett jätteplus att den är liten och smidig. Jag har tidigare flugit både inrikes och utrikes på uppdrag och skannat. Det går inte med ett jätteinstrument som exempelvis TX8 utan det måste gå att ha skannern som handbagage.”
Visualiseringen med vinklar och djup underlättar
”En av de sakerna jag verkligen uppskattar med att jobba med punktmoln är visualiseringen under arbetets gång.” menar Mikael. Fler fördelar som han tycker är bra:
- Man kan i en 3D-modell titta ut genom ett fönster och se den befintliga tomten utanför. Om man till exempel har scannat en tomt med eller utan befintliga byggnader kan jag i min 3D-modell gå in och titta ut genom ett fönster och se den befintliga tomten utanför. Punktmolnet är där. Tidigare med ett foto kunde man titta ur en vinkel, men det blev platt, nu har man alla vinklar och ett djup.
- Man kan modellera den befintliga marken. Då kan byggnadens placering lätt anpassas och till exempel schaktmassor beräknas.
- Man kan använda X7:an både inomhus och utomhus. Den enda skillnaden är att det inte är jättelång räckvidd, så man får flytta instrumentet lite oftare. TX8 har längre räckvidd, men är å andra sidan tyngre och Mikael ser det som ett stort mervärde att kontinuerligt se skanningen växa fram på tableten.
Nu slipper man lasermätare för mätning av höjdskillnad och lutning
”Det är otroligt användbart att man idag med X7:an kan få ut information om golvens höjdskillnad mellan rum, väggtjocklekar, lutningar mm. Innan dess var det lasermätare som gällde och även det var en stor skillnad jämfört med måttband och tumstock som tidigare.”
Arbetsprocessen – ett värde i att vara på plats
Mikaels arbetsflöde brukar alltså börja med att han åker till tomten, huset eller lägenheten och positionerar. Han menar att man ju absolut kan leja ut mätningen och få punktmolnet, men det finns ett värde för honom i att vara på plats. Annars skulle han ändå ha åkt dit för att gå runt på platsen och titta och tänka. Om det är en villa börjar han inne och scannar sig ut. Det är väldigt smidigt att få med allt med samma maskin.
Han beskriver att om det t ex är en obebyggd tomt är det bra att scanna och få med alla träd och markens kupering. Det skulle innebära väldigt mycket jobb att mäta in träd manuellt eller med gps. Nu ser han lätt vad som ska behållas eller tas bort.
”Om det är utomhus har jag med mig en GNSS-lösning (tex R10 GNSS med kontrollenheten TSC3) för att få koordinater och höjder. Jag brukar borra ned tre geospikar i ytterkanterna av det aktuella området och mäter sedan in dem. Då finns det dessutom tre platser med inmätta plushöjder som en byggare kan utgå ifrån. Jag scannar in alltihop och georefererar sedan punktmolnet i Realworks. I Realworks bearbetar jag även materialet, filtrerar ut marken och glesar ut punktmolnet. Utomhus behöver det tex inte vara millimetertätt. Jag gör ingen databearbetning i fält, utan på en stor skärm på kontoret. Sedan exporterar jag ut en fil som jag kan ta in i Archicad som är CAD-programmet jag använder för både skissande och projektering .”
Trimtecs support har varit behjälplig när han till exempel har behövt hjälp att få ihop datan i Realworks, om han har missat lite på plats.
Efter kundens godkännande säkerställs att allt blir rätt
När alla skisser är klara och godkända av kunden, och byggaren även har fått ritningarna kommer nästa steg. Då åker Mikael ut på byggena under pågående processer för att säkerställa att allt blir rätt. Det är även arkitektens roll att samordna alla discipliner och se till att allt fungerar. På så vis undviker man missar och missförstånd. Det är nämligen lätt att missa detaljer.
”Vissa byggbolag jobbar med gemensamma plattformar för fildelning, vilket ju är jättebra och smidigt, men det låter spännande med Trimble Connect. Jag tycker det är roligt med teknik och t ex olika möjligheter att visualisera projekt i 3D, som SiteVision och Trimble XR10 som jag precis har blivit lovad att få demade för mig. ”
Avslutningsvis har Mikael ett litet önskemål till Trimble om att sätta en antenn på X7:an, så man kan georeferera och få punktmolnet höjdsatt och koordinatsatt direkt. Då skulle det vara en fulländad produkt!
Tveka inte att ta kontakt med oss på Trimtec
Vill du veta mer om produkter från Trimtec som Mikael använder? Läs mer om skannern Trimble X7 här.
Trimtec erbjuder kurser både online och i fysiska lokaler. Läs mer om kurserna här. Välkommen att kontakta oss!