Dagarna och projekten varierar för Bridget Coulter på AFRY. Från att vara med och mäta världens största semla till att se till att praktikanterna får vara med hands on i arbetet. Till sin hjälp har hon Trimble-utrustning från Trimtec. Här berättar Bridget mer om sitt arbete.
Vilken roll har du?
- Jag är mätingenjör på AFRY. Jag jobbar mest på fält och framställer kartor till kunder.
- Just nu tar jag även hand om praktikanter som pluggar på Kartotek, på olika utbildningar inom mät. Vi har tre praktikanter, och handledningen tar mycket tid.
- För mig är det viktigt att låta praktikanterna göra saker själva och inte bara titta på. Det är mycket hands on. Oftast när jag får ett uppdrag börjar jag med att läsa igenom det och gör en planering, sen tar jag med mig praktikanterna ut i fält och efter det går vi in och jobbar vid datorn. På det sättet får de vara delaktiga i hela processen under min handledning.
Jobbar du med nya Trimble SX12?
- Ja, jag jobbar med den. Den är väldigt lik Trimble SX10. Skillnaden är att SX12:an är bra när jag har behov av att mäta en punkt på långt håll med laserpekaren. Den kan också vara superbra när man jobbat i mörkret, exempelvis i en tunnel.
Kan du berätta om något intressant projekt du har varit involverad i?
- Ett av de mest intressanta projekten jag varit med i var när vi skulle ansvara för mätningen av en semla inför ett försök att komma med i Guiness rekordbok. Det blev världens största semla. Semlan vägde 300 kg och var med på nyheterna. Vi var där för att mäta storleken på semlan. Min kollega Violeta De Lama som var med jobbar mycket med modellering. Hon gjorde en 3D-modell av semlan.
Vad tycker du att är roligast i ditt jobb?
- Det är när jag är ute och mäter. Framför allt projekteringsmätning. Då mäter jag alla detaljer i ett område innan nybyggnation eller renovering. Alla platser är olika varandra. Det är mycket skanning som ingår i den typen av projekt.
- Nuförtiden är det enkelt att mäta träd och stolpar och även kantsten om den är tydlig, i Trimble Business Center. Det jobbet är lättare nu. När konceptet med skanning kom blev det lättare att kontrollera att man hade mätt allt på plats. Inte bara kolla på en bild och se att man missat något, utan det blev också möjligt att lätt gå in i datat och hämta information som saknades.
- Nu är tekniken och programmen bättre och det är ännu enklare.
Hur ser du på branschen i framtiden?
- Det är svårt att veta hur tekniken utvecklar sig. Man kan jämföra Trimble SX10:an eller X7:an med iPhone, det var lika stort och man vet inte vad som blir nästa steg. Det blir spännande att se.
- Jag har en del ”out of the box”-tankar på hur man kanske skulle kunna mäta i framtiden. Skanning kanske får den största förändringen men det kommer nog alltid behövs någon ute i fält.
- Allt material blir inte tydligt i en skanning, det kan vara gräs eller grus som skymmer och då behöver någon vara där fysiskt.
- Men den fysiska biten i skanning kanske inte nödvändigtvis måste innebära en stång med en prismamätning utan kanske något annat, jag förväntar mig att det kommer något som förenklar och inte kräver en uppställning på samma sätt som krävs just nu.
- Även om det är väldigt lätt nu, jämfört med när jag började, kan jag tänka mig att det kommer att vara ännu lättare och snabbare i framtiden. Självklart en station som skannar men kanske något som gör att maskinen orienterar sig själv utan att man springer runt. Vi får se, det är intressant att tänka på hur det kan vara om tjugo år.