Aktuellt hos Trimtec

Så jobbar Joseph smidigt med Trimble Connect

Skriven av Trimtec | Feb 9, 2024 9:07:35 AM

Optimerar projekt och underlättar kommunikationen

 

Joseph Torres är mätteknisk konsult och arbetar på det egna bolaget Mät MER STHLM AB som han äger tillsammans med kompanjon Suleyman Budak.

Uppdragen varierar mellan många bygg- och anläggningsföretag, men de har även uppdragsgivare som kommuner, privatpersoner och även Svenska kyrkan. Mät MER STHLM AB har fått till en bra rutin med att arbeta med plattformen Trimble Connect.

 

 

Hur jobbar ni med Connect?
– Inom bolaget ser vi en stor fördel att kunna få ut data till våra enheter och handdatorer som vi använder ute i fält för att sätta ut eller mäta in.

– Sen är det samma väg tillbaka! När vi mäter in saker ute i fält kan vi synka tillbaka det snabbt. Genom att få data i realtid från den som är ute i fält till den som sitter på kontoret så man blir lite mer effektiv i arbetsgången.

 

– Tidigare gjorde man mycket data-förberedelser. Tankade över i sina enheter och sen åkte ut och gjorde arbetet. Senare behövde man komma tillbaka till kontoret, tanka över allting, och sen bearbeta datat. Nu kan man klippa några steg genom att man använder Trimble Connect som en plattform.

 

– I samarbetet med kund använder vi Trimble Connect som en plattform för att dela data och all form av dokumentation. Det underlättar för oss och för kunden att de kommer åt all information som vi lägger upp där. Behöver de någonting behöver de bara logga in på Trimble Connect, antingen via en skrivbordsapp eller direkt på webben.

 

– Vi har ett Trimble Connect abonnemang (Connect Business for Trimble Access) och vi kan bjuda in externa som skapar ett Trimble-ID, gratis. Vi tillhandahåller den här lösningen för kunden och delar datat på det sättet.

 

– Det gör det enkelt att visualisera datat till exempel för en kund som inte har tillgång till specifika CAD-program som hanterar 3D-data. Där kan de göra enklare saker som att annotera, mäta, göra tvärsnitt mm direkt i vyn och dela med kollegor som är med i projektet.

 

 

Vilken feedback får du från kunderna?

– De flesta tycker att det är jättebra och enkelt att använda. Visualiseringen gör det enkelt att förstå hur slutprodukten blir.

 

– Vissa andra kunder som man visar säger wow! men sen använder de det knappt. Jag tror att det beror på att det är väldigt högt tempo i många projekt och då är det svårt att sätta sig in i något nytt.

 

– Men där har Trimble gjort det väldigt bra med så enkla lösningar som möjligt, vilket gör att man enkelt kommer in i det och sen kan börja jobba nästan i princip från dag ett.

 

– Är tröskeln för hög går man tillbaka till det man känner igen. När kunderna börjar testa kommer det upp en del frågor om hur man gör olika saker och då kan jag ta några minuter för att visa grundfunktionerna i Trimble Connect. Det underlättar både för dem och för mig.

 

 

På vilket sätt hjälper visualiseringen till ute i fält?

– I maskinstyrning används det mycket genom att tanka över 3D modellerna till maskinerna, för en förhandsvisning om hur den här modellen ser ut.

 

– Jag kommer från ett projekt på Förbifart Stockholm, där jag gjorde ett antal modeller för maskinstyrning och utsättning.

 

– Vi använde Trimble Connect plattformen för att dela information inom projektet. Då kunde arbetsledare, projektledare och de som var inbjudna ta del av datat med de senaste modellerna och nya uppdateringar.

 

– Det blir en och samma källa för all information i Trimble Connect, en källa för sanningen. Då är det så enkelt att när man lägger upp nya reviderade modeller så uppdateras det per automatik för dem som har tillgång till Trimble Connect, exempelvis i handenheter.

 

– Just nu på nuvarande projekt jobbar vi mycket så, jag och en anställd. Jag ordnar med datat och han får en notis ute i fält om att det har skett en revidering och han kan tanka ner den.

 

– På Mät MER STHLM AB jobbar vi väldigt Trimble baserat. På kontoret använder vi Trimble Business Center för att förbereda datat, Trimble Connect för att få ut datat och sen använder vi Trimble Access ute i fält. Den lösningen går ju sömlöst fram och tillbaka.

 

 

Är det något projekt som varit extra spännande?

– Det är nog det projekt jag är på nu, nere på Stureplan, Stockholm, Sture södra, fas 2.

 

– Även förbifart Stockholm tillsammans med Zublin. Jag gjorde 3D modellering av det som skulle byggas och det blev utsättningsdata för utsättare och maskinstyrning. Jag jobbade också med mängder och mängdreglering. Där blev det extremt mycket modeller och väldigt mycket jobb med Trimble Connect fullt ut med kunden i fokus.

 

 

Kort sammanfattning om projektet

FSE309 (Förbifart Stockholm Entreprenad 309)

Byggnation av ca 3 km väg och infrastruktur (Ekerövägen) inklusive 3 broar, 2 cirkulations- och trafikplatser, ramper, tunnelpåslag samt nytt tunnelrör bredvid befintliga Lindötunnel.

 

Mätverktyg för att ta fram koordinater, längder, vinklar och horisontella/vertikala mått (som i detta exempel det fria utrymmet i en tunnel). Vyn är från Lind Södra sett mot Stockholm.

Vy inuti den ursprungliga Lindö Tunneln i riktning mot Stockholm med projekterade VA-ledningar samt kanalisation. Tunneln skannade jag med vår Trimble SX12:a och sedan bearbetade jag punktmolnet i Trimble Business Center, i detta fall med tunnelmodulen. Sedan exporterade jag en ”as-built tunnel mesh” för användning i Trimble Connect.

Vy över cirkulationsplats Tillflykten. Vyn är framställd i Trimble Connect Visualiser. Där går det även att bland annat lägga till texturer, ändra ljus och skuggning, dag och natt. Detta gör att du kan förmedla en så verklighetstrogen vy som möjligt.

Verktyg för att skapa snitt i modeller i vyn (Clipping plane). Verktyget går att använda mot ytor, linjer och det går att göra fler snitt samtidigt.

Vyn är över en av gång- och cykelbanorna som skulle byggas i denna entreprenad. Denna ska ta er upp till busshållsplatsen som ska ta er mot Stockholm. Höjdskillnaderna mellan Ekerövägen och gång- och cykelbanan i denna del var så stora att en stödmur behövde byggas bestående av prefabricerade L-stödmurar och T-stödmurar.

Video: Trafikplats Tillflykten - Tunnelmynning/portaler och ramper ut mot cirkulationsplatsen. Denna var en av två trafikplatser som skulle byggas i entreprenaden, (Trafikplats Edeby och Tillflykten).

 

 

Joseph Torres vill rikta ett stort tack till Züblin Scandinavia AB för förtroendet och stort tack till alla som deltog i detta fantastiskt utmanande projekt.

 

Vad tycker du att är roligast i ditt jobb?
– Det är variationen, det är därför jag inte har tröttnat på det. Även om man har jobbat med det i många år känns det som att man lär sig nytt hela tiden och det är roligt. Exempelvis vid anläggningsprojekt. Bygger man en väg i södra Sverige, sen i Stockholm och sen samma typ av väg uppe i Norrland, ger det på grund av geologin olika typer av utmaningar.

 

– Om man skulle bygga nere i södra Sverige skulle man använda en typ av metodik medan i Norrland kanske det skulle ha varit en helt annan. Beroende på markförhållanden. Det är det som är roligt, när man får vara med på olika typer av projekt, det kan vara väldigt likt något man har gjort tidigare men det kan bli väldigt annorlunda så varje projekt blir väldigt specifikt.

 

Läs mer om Trimble Connect

 

Vill du veta mer om Trimble Connect och hur du kan använda det i dina projekt, hör av dig till oss på Trimtec. I vår kommer vi att ha kostnadsfria webinar om Trimble Connect - Håll utkik efter det och anmäl dig!

 

Besök MÄT MER STHLM