Lucas Öhdén, CAD-specialist på Locum om hur han arbetar med bland annat laserskanning och Trimble X7.
Kan du berätta lite om din roll och dina arbetsuppgifter?
- Jag arbetar som CAD-specialist på Locum, som förvaltar sjukhus åt Region Stockholm. I min roll ansvarar jag för att kontrollera leveranser från våra Byggprojekt som vi får in till Locum och vad som skickas ut till Byggprojekten. Jag deltar i startmöten och slutmöten, jag granskar våra projektörers och konsulters arbete och att den information vi får in i våra modeller är korrekt och överensstämmer med vår kravställan.
Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?
- Min roll är ganska bred. Jag hjälper till i olika projekt och fungerar som stöd åt projekten. När det finns behov åker jag ut och skannar byggnader. Våra modeller är ofta baserade på gamla pappersritningar, vilket kan innebära att alla mått inte är hundraprocentiga.
- Ska du ha en rvc exempelvis där specifika mått är nödvändiga för att få plats med exempelvis en rullstol och en säng och så vidare, och har en arkitekt som ska projektera som inte riktigt har rätt mått på modellen de utgår ifrån, då blir det svårt för byggaren att bygga det som arkitekten har ritat eftersom måtten inte är rätt från början.
- Jag har skannat lokaler med Trimble X7:an och därefter tagit ut informationen från skanningen, lagt in datan i våra befintliga Revit-modeller för att verifiera att det som jag har skannat stämmer med vår modell. Vi kontrollerar att väggar har rätt tjocklek och att dörrar och fönster har rätt bredd bland annat. Vid behov har jag justerat modellen efter punktmolnet som genererades av X7:an.
Var det enkelt att komma i gång med laserskanningen?
- Det var väldigt enkelt att komma igång med Trimble X7:an. Gränssnittet på programmet tycker jag är bra och enkelt att förstå. Supporten hos er på Trimtec har varit väldigt bra måste jag säga. Återkommer snabbt om man behöver hjälp och svarar alltid.
Vilket program har du jobbat i?
- Jag arbetar i Trimble RealWorks, där jag sätter ihop hela punktmolnet från X7:an. Skanningarna fungerar som stora pusselbitar som jag sätter ihop till ett stort punktmoln. Därefter reducerar jag antalet punkter för att optimera datahanteringen, samtidigt som jag behåller de viktiga elementen som väggar, dörrar och fönster. Jag tycker att RealWorks är bra.
Vilken feedback får du från arkitekterna du jobbar med när du arbetar med det här flödet?
- Arkitekterna uppskattar det och blir glada när de får ett proffsigt underlag att utgå ifrån. Det bidrar inte bara till ett mer effektivt arbetsflöde utan minskar också behovet av tilläggsarbeten och justeringar senare i processen.
- Idag har det blivit mer regel än undantag att använda BIM. Och det är inte bara streck eller produkter utan det läggs också vikt vid den information som står.
Kan du beskriva ett projekt där skanningen har haft en betydande inverkan på det fortsatta arbetet?
- Vi har ett projekt på Nacka sjukhus där en stamupprustning pågår. I samband med detta har jag skannat Närakuten, en byggnad på 1000 kvadratmeter. Under arbetet har jag behövt justera och flytta flera väggar. Bland annat upptäckte jag att en vägg var felaktigt angiven som 300 mm för tjock och behövde flyttas 900 mm i fasadliv för att stämma med verkligheten, vilket också ledde till förändringar i de invändiga måtten. Det känns givande att korrigera och säkerställa att allt är exakt och korrekt.
- I det projektet har laserskanning använts för att säkerställa korrekt placering av håltagningar också. Dessutom har den använts för att kontrollera golvjämnheten efter utjämning, med en toleransnivå på 0,3 mm eller 0,5 mm. Genom att skanna och analysera golvet har avvikelser identifierats och rapporterats till entreprenören, som sedan har fått instruktioner om var ytterligare slipning eller gjutning behövs för att uppnå en jämn yta. Detta tillvägagångssätt säkerställer också att rätt mängd cement eller betong används, vilket kan räknas ut i programmet.
Guide: Så funkar laserskanning
Hör av dig till ditt närmaste Trimteckontor om du vill veta mer om laserskanning eller boka en demo av Trimble X7.