Johan Skeppström, behörig gruvmätare, delar med sig av sitt arbete och erfarenheter med Trimtec-utrustning. Han använder Trimble R10, R12i och SX12 för olika mätningar, inklusive gps-mätning för borrplaner och släntfötter i sitt jobb som konsult på Kaunis Iron.
Johan Skeppström är behörig gruvmätare och konsult på Kaunis Iron, som driver järnmalmsgruvan i Pajala.
Hur ser ditt dagliga arbete ut?
- Det varierar mycket, i min roll ingår att hålla kartor uppdaterade och ansvara för all mätdata inom min konsultroll. Jag gör allt ifrån vanlig mätning, till skanning och drönarflygningar.
Vilka produkter använder du från Trimtec?
- I dagsläget använder vi GPS:er, fältdatorer och totalstation bland annat. Vi har en Trimble R10 med en TSC3, en Trimble R12i med en TSC5, sen har vi en Trimble SX12 med en TSC7.
- Med GPS:en mäter vi mindre saker som krön för att kunna producera borrplaner. Vi mäter in släntfötter och vi gör utsättningar.
- Vi mäter ut borrhål med GPS:en också. Om ett hål behöver flyttas mäter vi ut var det skulle kunna vara, för att inte hamna på fel ställe, exempelvis där man borrat tidigare i andra nivåer. Det funkar jättebra med GPS:erna.
- Tilt-funktionen i Trimble R12i underlättar på många sätt genom att vi kan komma åt på ställen som är lite svårare. Det är en otrolig fördel när man kan komma ut från väggarna. Vissa släntkrön är höga och då kan man ställa sig en bit in för att mäta säkert, och ändå nå ut, tack vare tilt-funktionen. Den är otroligt hjälpsam.
- Vi använder totalstationen Trimble SX12 för att skanna väggar, för underlag till bergmekaniker, om de behöver titta närmare på vissa bergstrukturer. Vi planerar även för ett enklare monitoreringssystem att använda till SX12:an med uppsatta prismor och en specifik uppställningsplats för mätning med hög precision för att se släntstabiliteten. Det gör vi för att kontrollera att vi inte har rörelse på våra hyllor och liknande, för att kunna varna i tid.
- Vi har en fastmonterad Trimble-bas som sänder ut en korrigerande signal, i och med att det är dålig täckning inom vissa områden. Borriggarna är också kopplade till basen för att de ska få sin styrning.
Vad är roligast i ditt jobb?
- Det är variationen av uppgifter. Dels är det jobb framför datorn men även jobb ute med GPS och totalstation och sen flyger jag en hel del med drönare. Den behövs som ett komplement när områdena blir stora.
Hur har mätningen inom gruvindustri utvecklats sedan du började?
- Det är jättestor skillnad. Jag började i Svartliden och då hade vi en äldre totalstation som hette 5600, från Trimble. Det går ju nästan inte att jämföra med SX12:an, skillnaden är milsvid, även om den höll noggrannhet så är ju snabbheten i SX12 en enorm skillnad. Och även att den är så enkel att använda är en stor skillnad.
- GPS:en jag hade på den tiden var Trimble 5800 som bara gick att använda mot egen bas. Den tog bara GPS-satelliten, inte de andra satellitsystemen som finns idag, vilket gjorde att man fick använda satellitalmanackan som fanns då.
- Det innebar att det fanns vissa perioder under dagen när det inte gick att mäta över huvud taget i gruvan, om man använde GPS.
Kaunis Iron driver järnmalmsgruvan i Pajala. De har ett unikt järnmalmskoncentrat (c:a 2,2 miljoner ton) som är efterfrågat bland världens stålverk. Verksamheten sysselsätter cirka 550 personer (c:a 420 Anställda av Kaunis Iron och 130 via entreprenörer) och omsätter årligen cirka 3 miljarder. Förutom i Pajala finns de i Kaunisvaara, Junosuando, Pitkäjärvi och Luleå.
Läs mer om mätutrustning för gruvindustrin
Kontakta oss på Trimtec om du vill veta mer