Aktuellt hos Trimtec

Stor tidsbesparing med Trimble SX12

Skriven av Trimtec | Sep 22, 2023 9:17:05 AM

Hugo Ekelund jobbar på Värmdö Mätteknik AB. Sedan 2021 är han ansvarig mätningsingenjör för en av entreprenaderna i projektet Henriksdals reningsverk. Han har jobbat på projektet sedan 2019.

 

Vad gör du i projektet?
- Det är mätning inför entreprenaden. Jag sätter ut för bergschaktning och för installationer och installationsbultar.

- Jag mäter också in för relationsunderlag och där ingår mycket laserskanning. Med laserskanning kontrolleras att tunneln har rätt dimensioner. Utifrån punktmolnet skapas sedan as-built modeller för framtida projektering.

 

 

Vilka instrument från Trimtec är det du använder?
- Jag använder nästan exklusivt totalstationen Trimble SX12. Vid ett tillfälle har vi tagit in Trimble X7:an när det var väldigt mycket skanning som skulle göras på kort tid. Annars täcker SX12:an all mätning som vi gör nere i berget.

 

Kan du berätta lite mer om hur du jobbar med Trimble SX12?
- Vi har drivit tunnelschaktning och höjt upp taket i de nya membranbassängerna för att frigöra utrymme för de nya installationerna. Där använde vi SX12:an för att sätta ut tunnelprofilen.

- Efter takfällningen har vi kontrollerat själva tunneldriften genom att laserskanna med SX12:an.

- Sedan har jag satt ut ungefär 500 stycken installationsbultar och 500 stycken förstärkningsbultar i taket och väggarna i varje bassäng. Totalt är det fyra bassänger, vilket blir ungefär fyra tusen bultar.


- Sen är det inmätning av bultarna, då ska det kontrolleras var de sitter. Och då är återigen SX12:an ett väldigt snabbt instrument för att kunna mäta in positionen på förstärkningsbultar för relationshandlingar. För installationsbultarna laserskannade vi så att man i efterhand kan hämta ut både deras position, lutning och dimension.

- Det finns specialbyggda plattformar som går på räls över bassängerna som är utrustade med en bomlift. I den åkte jag runt och använde SX12:ans laserpekare för att sätta ut i taket, och det har funkat jättebra.

- Det har blivit en stor tidsbesparing att ha ett så snabbt instrument. SX12:an ger mig en bra överblick när jag jobbar. Det är en stor fördel att jag har kunnat jobba själv, jag har inte behövt hjälp av någon annan.

- Jag tycker att SX12:an är den första riktigt smidiga enmansstationen, även SX10:an, men SX12:an har ju laserpekaren som är en nödvändighet när man är nere och jobbar i en tunnel och sätter ut uppe i tak.

- Man är nästan på två platser samtidigt skulle man kunna säga i och med att den har en så bra kamera och är så responsiv när man arbetar.

 

Vad tycker du är roligast i ditt jobb?
- Jag tycker att det roligaste är problemlösningen. Det kanske inte är så många som säger det!


- När allt inte går som det ska. Det kan vara någonting som kanske inte riktigt stämmer med handlingen eller att man måste göra en arbetsanpassning för att kunna utföra ett jobb. Det är mycket sådant när man jobbar i tunneldrift i en befintlig anläggning.

- Att få vara med och komma på lösningar och se det gå från en teori till verklighet och till slut drift, det tycker jag är kul.

 

Vad är din styrka i en sådan process?
- Jag klarar att hålla huvudet kallt, när det är mycket som händer i berget och det är många som vill ha svar, och de vill ha snabba svar.

- Det är många på olika ställen som ofta vill ha hjälp samtidigt. Då måste man vara snabb, och man måste ha ett snabbt instrument, för att kunna hjälpa till.

 

Ser du några utmaningar i branschen framöver?
- En utmaning vi har, är att introducera den här nya teknologin för beställare. Och att kunna hitta sätt att tillämpa den.

- Många gör gärna som dom alltid har gjort. När man kommer till ett projekt efterfrågas vissa inmätningar och de vill ha punkter. Men vi har ju möjligheten att laserskanna och få med så mycket mer data.

- Det är inte många som kan vår bransch utantill och vet hur våra instrument har utvecklats. Mycket har hänt bara de senaste två åren. Tekniken är beprövad men det som är nytt är att det är så nära och smidigt att laserskanna.


- För bara 8–10 år sedan var det ett stort jobb att utföra en laserskanning. Då var man verkligen tvungen att planera och ha med sig specialutrustning. Och nu från samma uppställning som jag sätter ut, kan jag laserskanna något annat.

 

- Men trots den smidiga utrustningen vi har idag är det viktigt att man tänker efter och alltid vidhåller god mätsed när man utför och lämnar ifrån sig skanningsunderlag. Det är lätt hänt att det blir något fel som man inte upptäcker. Och att lämna ifrån sig felaktigt underlag till en kund kan ju komma att avskräcka dem från den nya teknologin i stället.

- Här tror jag att vi behöver visa på vad man faktiskt kan göra med de nya instrumenten, som vi inte har kunnat göra på samma sätt tidigare. Det behövs en ögonöppnare.

 

Hör av dig till oss på Trimtec om du vill veta mer om Trimble SX12

 

Besök Värmdö Mätteknik AB