Amanda Jeppson är arkeolog och GIS-specialist. Med hjälp av Trimtecs totalstationer och GPS-produkter undersöker hon områden som ska t.ex. bebyggas, och allt som hittas i den arkeologiska processen dokumenteras och registreras.
Hur ser en dag som IT-arkeolog ut för dig?
– Jag har väldigt mycket olika ärenden, det kan vara upp till 10 olika ärenden som jag jobbar med samtidigt. Exempel på uppgifter:
Det var många projekt samtidigt, hur får du ihop det?
– Ja, det gäller att man har en bra filstruktur, är noggrann och fokuserar på en sak i taget.
Berätta om Rosendal-projektet på Södermalm i Stockholm?
– Stockholm Stad ska anlägga en park där det tidigare varit en parkering och en skolgård. Under asfalten hittades många intressanta arkeologiska lämningar och vi på Arkeologerna fick i uppdrag att undersöka platsen.
Kan du ge några exempel på vad ni hittade?
– Dels hittades en sockertoppsfabrik och under de lagren hittade vi sedan rester av väldigt fina malmgårdar och trädgårdar från 1600-talet. Det som ingår i vår arkeologiska process är att registrera och undersöka hela platsen så att allt blir registrerat och dokumenterat.
Vilka GNSS-instrument användes?
– Vi använde er R10-2:a och den fungerade väldigt bra i våra dåliga inmätnings-förhållanden. Under förundersökningen tvingades de att använda totalstation eftersom R10 precisionen var för dålig bland alla höga hus. Men vi kunde, med den här nya GPS:en, få en väldigt bra positionering. Vi hade alltid en precision på under två centimeter – vilket är vårt minimumkrav. Det fungerade, imponerande nog, även precis intill husbyggnader.
Hur tycker du att den tekniska utvecklingen går?
– Generellt använder vi TC3:an och en R8:a när vi är ute och gräver och mellan den och R12:an är det jättestor skillnad. Utöver att R12:an har mycket bättre precision så är den mycket lättare ergonomimässigt än TC3:an. Med den nya tilt-funktionen slipper vi troligen slitaget på ryggen helt. Tyngden i TSC3:an ligger lågt nere på stången vilket gör den instabil och därför måste du vid inmätningarna spjärna mot för att få stången i lod. Den nya handenheten, TDC600 är väldigt mycket lättare och i kombination med tilt-funktionen bör vi kunna slippa alla GPS-krämpor.
Vad är det som är roligast i ditt jobb?
– Problemlösningen, att jag kan bidra med expertis när det behövs. Arkeologibranschen i sig är också otroligt rolig eftersom man får lära sig mycket och kan bättre förstå de människor som har levt innan oss.
Hur påverkas ni av Covid -19?