3D-gruva i 2 055 796 466 punkter
Tykarpsgrottan utanför Hässleholm är en gammal gruva där man bröt kalk mellan mitten av 1700-talet till slutet av 1800-talet. En underjordisk labyrint av 20 000 kvadratmeter salar, gångar och pelare. En känd turistattraktion som lockat många nyfikna besökare och visningar har hållits här sedan 1920-talet.
Under vintermånaderna är gruvan sovplats för fladdermöss. 8 av Sveriges 19 arter vistas här och flyger ner i gångarna under oktober-november. Under dvalan hänger de upp och ner på pelare och tak och sover gott tills våren och värmen kommer tillbaka.
En annan som tillbringat mycket tid nere i gruvan, med betydligt högre tempo är Tobias Allard som gjorde sin LIA-praktik i gruvan under utbildningen till Mätningsingenjör på KYH i Malmö. Projektet var ett samarbete mellan hans praktikplats Tocon Markprojektering, Trimtec och Tykarpsgrottan.
Totalt skannades otroliga 2 055 796 466 punkter. 1 907 661 296 under jord och 148 135 170 ovan mark. Följ med oss in i grottan via filmen här!
Hur gick dokumenterandet av Tykarpsgrottan till?
– Tillsammans med grottans ägare har jag spenderat många långa dagar med att placera Trimble X7-skannern på olika lämpliga platser i grottan för att skapa en heltäckande bild av alla tunnlar.
Vi startade normalt vid klockan åtta på morgonen med en snabb kaffe och en diskussion kring vad vi hade framför oss. Sedan var det i princip att gå ner i grottan och köra igång med skannandet. Då grottan har en del trånga passager krävdes lite mer kreativitet för att täcka upp alla skrymslen.
På lunchen gick vi igenom materialet för att se om vi behövde länka om vissa stationer för att det inte skulle finnas för stort glapp mellan två skannade stationer.
Hur upplevde du Trimble X7:an?
– Den var extremt lättanvänd och snabb. Varken jag eller grott-ägarna hade någon som helst erfarenhet av laserskanning men vi behövde i princip bara en timmes introduktion för att bli självgående. Den är så pass enkel att hantera. Batteritiden var bra och det gick snabbt och enkelt att byta batteri. Det faktum att skannern är så liten och smidig var väldigt praktiskt i en så ojämn miljö som en grotta.
Vad var roligast med jobbet, varför?
– Det roligaste var nog att se grottan växa fram successivt. Speciellt med tanke på att jag spenderade så mycket tid där nere. Det var fascinerande att kunna se det på datorn efteråt. Sedan är det förstås en lite udda arbetsmiljö som jag sakta vande mig vid och kände mig alltmer hemma i med tiden.
Vilka utmaningar stötte ni på?
– Vissa områden var svåra att ta sig till eftersom det var så trångt. Att få med sig all utrustningen och kunna skanna bra i trånga passager var väl det svåraste.
Hur upplevde du Trimble Perspective som mjukvara?
– I stora drag var det smidigt och lättanvänt. I början upplevde vi att det kraschade några gånger så att vi fick göra om några timmars arbete eftersom det som sparats verkade ha blivit skadat. Men det problemet försvann helt efter ett par veckor.
Hur kommer det skannade materialet att användas?
– Jag är inte längre delaktig i projektet. Men det fanns planer på att kunna ha en virtuell utställning, kanske med VR-headset, för personer som inte kan eller vågar gå ner i grottan. Då skulle man kunna springa runt, digitalt, och se hur gruvan ser ut. En annan tanke var att 3D-printa hela grottan. Det hade ju varit häftigt!
Hur ser du på framtiden?
– Jag har inte fått någon tjänst sedan utbildningen slutade i somras och överväger att helt överge mätningsbranschen eftersom jag har haft svårt att få in en fot någonstans. Inom branschen verkar alla kräva att man har arbetslivserfarenhet.