Om Spectra Precision

Trimtec AB är en auktoriserad återförsäljare för Spectra Precision. Vi säljer och marknadsför Totalstationer, GPS/GNSS, Fältdatorer samt Bygglaser.

För att erhålla och bibehålla auktorisation av Spectra Precision ställs löpande mycket höga kompetenskrav inom bland annat teknik, affärsverksamhet, service, support och utbildning.

Spectra Logga

Spectra Precision är sedan länge ett väletablerat varumärke inom Trimble-koncernen, känt för att leverera kvalitetsprodukter till bygg- och anläggningsindustrin. Med fokus just på bygg- och anläggnings speciella krav erbjuder Spectra en komplett produktportfölj inklusive GNSS-system, totalstationer, fältdatorer, fältprogramvaror, kontorsprogramvaror, bygglaser, rotationslaser samt en stor mängd tillbehör för mättekniker.

Utmärkande för Spectra Precision är robusthet och enkelhet utan att göra avkall på kvaliteten. Här kan man finna utrustning både för den oerfarne användaren och för den professionelle. Spectra riktar sig bland annat till byggmästare, grävmaskinister, anläggare etc.

Ashtech, en av pionjärerna i GPS-branschen, har funnits i mer än 25 år och ingår numera i Spectra Precision.

SPECTRA FYLLER 50 ÅR

Spectra 50årÅret är 1965. Bonden Bob Studebaker från Dayton Ohio står på sin åker och funderar. En Ford Mustang kostar 2300 dollar. Winston Churchill begravs. IKEAs andra varuhus öppnas, vid Kungens Kurva. Rolling Stones spelar i Kungliga Tennishallen. Men Bob tänker inte alls på något av detta. Och vill han skaffa en ny bil kan han ringa sina kusiner Studebaker som hade en hel bilfabrik. Nej Bobban har fått en lysande idé. Laserljuset uppfanns ju för bara några år sedan. Om man tar en laserstråle och låter ett prisma snurra så bildar man ett plan av laserljus. Det skulle man kunna använda som hjälp till att väga av markerna och få dem mer odlingsbara. Utanför Dayton där Bobban håller till är det kulligt.

Hans idé omsattes i praktik och firman Laserplane startades. Sedermera blev namnet Spectra Physics Laserplane. Han började sälja sina lasrar till framförallt andra bönder i USA. Landet är stort så leveranser och support sköttes med ett eget litet propellerplan. Ordet Laserplane hade plötsligt en dubbel betydelse.

Föga kunde han ana vilken industri han grundade. Idag är Spectra Precision världens största lasertillverkare och en viktig del av Trimble. Bobbans gård är fortfarande granne med Trimbles stora anläggning i Dayton.

Spectra Precision Division A